Tinggal Jejak


ShoutMix chat widget

Permainan telefon berkarat...




Setelah berkurun tk mengupdate entry diblog aku ni, hari ni aku nak cerita sikit tentang permainan telefon berkarat...mesti semua orang tau kan apa itu permainan "telefon berkarat"...satu permainan dimana, murid atau satu kumpulan makhluk berada dalam bulatan atau barisan yang memanjang..seterusnya orang yang paling belakang dalam group tu akan diberikan teks untuk dihafal...teks tesebut selalunya berbunyi sama pada hujung setiap ayat, jadi agak susah nak ingat dan potensi untuk tertukar sangatlah tinggi...ni contoh2 ayat untuk permainan telefon berkarat ni...

1. Jijah jalan2, jijah jumpa jepun, jijah jerit "jepun jahat", jijah jatuh....

2. Ahmad budak petah, ibunya bernama bedah, ahmad buat tak endah, akhirnya terima padah.

3. Pak jang dan mak jang pindah ke kampung panjang, mereka tinggal di rumah panjang, mereka suka menanam kacang panjang, anak mereka suka telanjang...


ada banyak lagi ayat yang aku buat time permainan telefon berkarat minggu lepas time kem kepimpinan pengawas, tapi ni di antara yang terbaik...

ok kita sambung balik cite tentang permainan ni...setelah orang last hafal teks yang diberikan, teks itu akan diambil dan orang tersebut akan bisik apa yang telah dibace dalam teks tadi...seterusnya orang yang terima maklumat itu akan berbisik ke telingan orang di hadapan pula dan seterusnya sampai la orang paling di hadapan...orang yang paling dihadapan pula akan tulis maklumat yang diterima itu...kon maklumat yang dapat itu akan jauh terpesong daripada yang asal...selalunya akan menjadi lawak apabila kita membacanya...seperti yang jadi minggu lepas pada saya, ayat numb 2 itu akhirnya menjadi "AHMAD BUAT KOTAK, IBUNYA BERNAMA ENDAH, AHMAD BUAT ENDAH, AKHIRNYA TERIMA DADAH"
ayat pertama pula menjadi "JIJAH JALAN-JALAN, JIJAH JUMPA NINJA"....hahaha

sesiapa yang tak pernah main game ni, cube la yer...motif game ni untuk menyedarkan budak2 bahawa "kita perlu menyampaikan sesuatu maklumat dengan betul dan tepat supaya tidak menimbulkan kekeliruan atau menjadi fitnah...sekian =]

1 scratches:

nice...penah main masa budak2 tp klu suruh cerita balik confirm tak hengat :)

 

Post a Comment

time kaseh sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...